четвер, 11 квітня 2013 р.

Українська хата

 
 
Українська хата
 
 
 
 
 

відео торти



середу, 10 квітня 2013 р.

Поради господиням!


           Якщо ви постійно задаєте собі питання, що приготувати, де знайти оригінальні смачні  рецепти, як прикрасити готову страву чи здивувати своїх рідних вишуканими десертами - ви потрапили на потрібний блог.

Яєчня ромашкою


Яєчня ромашкою

Інгредієнти:
2 шт сосиски молочні (взагалі кількість за необхідністю),
4 шт яйце перепелине,
1 ст.л. масло вершкове,
1 ст.л. олія,
а також сіль за смаком, гілочка кропу чи огірок для прикраси.

Спосіб приготування:
Сосиски розрізати уздовж на дві половинки.
Яєчня ромашкою


Зробити поперечні глибокі надрізи. Згорнути порізану сосиску в кільце, краї з’єднати і закріпити зубочисткою.
Яєчня ромашкою


Розігріти пательню і злегка підсмажити сосиски на суміші рослинного і вершкового масла.

У центр кожної "квітки" вбити одне яйце.
Яєчня ромашкою


Як тільки яйце піджариться, акуратно лопаткою зняти "квітку" і викласти на тарілку або на шматок хліба.
Прикрасити гілочкою кропу. Смачного!

Кекс Червоний оксамит

Кекси Червоний оксамит

Це чудовий, дуже смачний десерт! Ці кекси, крім того, що мають дуже приємний смак, так вони ще й дуже симпатичні! Яскраво-червоний колір у поєднанні зі сніжно-білим кремом в будь-якому випадку викличе інтерес у ваших гостей, а також обов'язкове бажання їх спробувати. А рецепт - дуже простий!

Інгредієнти:

2 великих яйця
1 стакан кефіру
1,5 склянки цукру
1 столова ложка червоного харчового барвника
2 чайні ложки ваніліну
1/4 склянки какао
1 пачка вершкового масла кімнатної температури + 2 столові ложки масла
1 чайна ложка соди з оцтом
1 і 3/4 склянки борошна з розпушувачем
200 грам вершкового сиру
1 склянка вершків 33-35% жирності
1,5 склянки цукрової пудри

Спосіб приготування:

Нехай вас не лякає така кількість продуктів. Кексів виходить дуже багато! Штук 18, як мінімум. Отже, займемося приготуванням. Розігріти духовку до 180 градусів. У форму для кексів покласти паперові підкладки (якщо їх немає, то просто змастити форми маслом і присипати борошном). Змішати вершкове масло з цукром до однорідного стану. Вмішати по одному яйця. Додати харчовий барвник і 1 ложку ваніліну. Додати кефір і всі решта інгредієнтів (крім вершків, пудри і вершкового сиру - все це піде на глазур). Розмішати до появи бульбашок. Розкласти по формочках, заповнюючи їх десь на 2/3. Випікати до готовності хвилин 20-30, готовність перевіряти зубочисткою. Після того, як кекси вийняті з духовки, залишити їх відпочити на 10 хвилин. Поки кекси в духовці, займемося кремом. Збити вершки з половиною пудри і 1 ложкою ваніліну. В окремій мисці збити вершковий сир з половиною цукрової пудри і 2 ложками олії. Акуратно з'єднати обидва креми. Тепер нам залишилося тільки прикрасити кекси глазур'ю. Її можна фігурно укласти завдяки кондитерського мішка або шприца, або акуратно викласти чайною ложкою.
Десятка рецептів пасок для зайнятих людей





Пасха - свято Світлого Христова воскресіння. Саме слово "пасха" прийшло із древньогрецької мови, що у свою чергу запозичило його із древньоєврейського, що означає "проходження", "визволення". Тобто свято Світлого Христова воскресіння означає проходження від смерті до життя і від землі до неба.




На Русі наші пращури відзначали навесні велике свято - Великдень Дажбожий. Свято символізувало перемогу Світла над Темрявою. Великдень Дажбожий, як і інші весняні свята, асоціюється з магією родючості. Приміром, великодній коровай, котрий слов'яни називали бабою або куличем (калачем), паскою, був "жертовним посвяченням" родючості і плодовитості.
Його випікали за принципом аналогії: чим вищий коровай, тим кращий урожай, тим більше приплоду матиме худоба.
Сьогодні стародавні традиції дещо трансформувалися. Проте, свято світлої Пасхи залишається улюбленим для багатьох українців, і, майже у кожній родині, до нього дійсно готуються.
Українська правда. Життя вже писала про різницю між пасками, пасхами та кулічами, а також про ритуали приготування великодньої паски. А  у статті про те, як правильно скласти великодній кошик, можна дізнатися про те, чи варто нести святити вино та інші нетрадиційні для Великодня страви.
Нижче наведені рецепти пасок та пасхи на приготування яких піде близько 2 годин. Водночас, на випікання традиційної великодньої паски, знадобиться 6 годин.
Варто нагадати, що пасха - це великодня страва, виготовлена з сирого чи вареного сиру та спресована у формі обрізаної піраміди, що символізує гріб Господній, та з літерами "ХВ", що має означати перемогу Христа над смертю та його Світле Воскресіння.
Почнемо, мабуть, із пасхи, що називається "Королівська сирна паска". Для її приготування знадобиться: один кілограм сиру, 0,5 склянки сметани, пакетик ваніліну, 3 яйця, 1 склянка цукру, 100 грамів вершкового масла, 1 склянка ізюму та цукати.
Сир треба протерти на ситі, або збити його у блендері, додавши сметану та ванілін. Курячі жовтки розтерти із вершковим маслом и додати до сиру. Після цього додати ізюм та цукати - все гарно змішати. Яєчні білки збити із цукром і акуратно змішати із сиром. Отриману масу перекласти у форму, заслану марлею. Покласти важіль. Залишити на добу у холодильнику.
Готову пасху перевернути на тарілку і прикрасити.
Іще одним "швидким" рецептом можна назвати Сирну шоколадну пасху. Вона не є звичайною. Гості та малюки будуть у захваті.
Отож, для її приготування знадобиться 500 грамів сиру, 150 грамів вершкового масла, 1 склянка цукру, 3 столові ложки сметани, 2 столові ложки какао, ванілін, а також 1-2 шматочки шоколаду та сіль.
М'яке вершкове масло треба розтерти дерев'яною ложкою до стану густої сметани. Додати цукор, трішки солі і какао. Гарно перемішати. Після цього сир протерти через сито, покласти сметану, перемішати та маленькими порціями ввести у масляну суміш. Коли маса набуде рівномірного шоколадного кольору, покласти її у форму та притиснути чимось важким. Тримати у прохолодному місці, доки паска не стане цупкою. Готову страву викласти на тарілку та прикрасити тертим шоколадом.
Цікавою "сирною інтерпретацією" можна виділити Пасху із фісташками. Для цього знадобиться 500 грамів сиру (сухого та жирного), 0,5 літрів охолоджених вершків 33% жирності, 3/4 склянки цукрової пудри, 70 грамів вершкового масла, 2 яйця, 150 г очищених фісташок, 200 грамів ізюму, палички ванілі (або декілька крапель ванільної есенції).
Для приготування цієї паски, потрібно протерти сир через сито. Розрізати шматочок ванілі вздовж, витягнути насіння ванілі та змішати їх із сиром. Після цього, потрібно збити вершки із 1/2 склянки цукрової пудри. М'яке вершкове масло необхідно розтерти із 2-3 ложками теплих вершків.
Далі потрібно відділити білки від жовтків. Ту пудру, що залишилася - збити із жовтками, а білки - збити із щіпкою солі. Фісташки - подрібнити (так щоби вийшли шматочки різних розмірів) і перемішати із маслом, збитими жовтками, а тоді додати у цю масу сир і перемішати. Обережно сюди ж додати збиті білки.
Потім, у форму для паски покласти подвійний шар марлі, на неї викласти сирну масу, краї марлі завернути хрест-навхрест. Зверзу покласти щось важке і поставити у холодне місце, мінімум на добу. Готову паску прикрасити фісташками, що залишилися.
"Швидким" рецептом можна вважати також деякі печені рецепти. Однак, якщо не треба чекати 2-3 години доки тісто підійде. Паска із вишнею та журавлиною (без дріжджів).
Нагадаємо, що  паска і куліч - це пасхальний хліб, що робиться з борошна з додаванням інших інгредієнтів. Відрізняються вони, власне, лише стилем оформлення. Паску вправні господині прикрашують різними символами, візерунками тощо. А от куліч просто приливають білою глазур'ю, яку зазвичай роблять зі збитого із цукром білка, та присипають цукром.
Отож., для приготування паски із вишнею та журавлиною знадобиться 2 склянки борошна, 1/2 склянки цукру, 3 яйця (жовток), 50 грамів сушеної вишні, 50 грамів сушеної журавлини, 7 столових ложок м'якого вершкового масла, 1 чайна ложка соди, 1/2 чайної ложки соди, 4-5 столових ложок холодного молока, 2 столові ложки коньяку, дрібно натерта цедра одного лимона, жмуток сухарів для паніровки, 2-3 столові ложки вершків.
Крок перший - розігріти духовку до 180 градусів. Просіяти борошно, додати сіль та воду. Після цього відділити жовтки від білків. Додати жовтки до борошна, замішуючи по одному. Після цього додати масло, молоко та коньяк. Замішати тісто.
Потім необхідно збити білки із цукром. Додати до тіста журавлину та вишню, цедру лимону, збиті вершки та перемішати. Форму для випікання змазати маслом, посипати сухарями. Викласти у форму.
Останній крок: злегка збити жовток із вершками, змазати ним тісто. Випікати паску близько години.
І хоча наступна Паска зветься швидка, її навряд чи можна назвати такою за часомприготування. Вона потребує 3-4 години для того, аби піднятися. Проте, безпосередньо процес приготування паски, є дійсно швидким.
Інгредієнти: 4 склянки борошна, 100 грамів вершкового масла, 50 грамів дріжджів, 3 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка молока, сіль.
Дріжджі розвести у теплому молоці, додати яйця, розтоплене масло, цукор, трохи солі, борошно та перемішати. Викласти тісто у змазані маслом форми, заповнивши їх до половини, поставити у тепле місце на 3-4 години. Коли тісто підніметься, поставити його у духовку та випікати до готовності.
Незвичайний рецепт трапився мені в інтернеті - одна жінка пече паски без молока, адже у її сина алергія на нього. Вона пропонує приготувати Паску із шафраном та 60-ма жовтками. Погоджуюсь, що рецепт - не з дешевих, проте чому б не познайомитися із нехарактерним видінням паски та не уявити собі яка вона може бути.
Інгредієнти: півсклянки дріжджів, 1/4 склянки води, 1 склянка цукру, 1 склянка ізюму, 2 грами шафрану, намоченого у 1/4 склянці холодної води чи рому, 60 жовтків, 2,5 склянки розтопленого масла, 10 склянок борошна.
Жовтки потрібно збити із водою, влити дріжджі, всипати половину борошна, дати піднятися. Потім гарненько вибити тісто, всипати сіль і все інше, вимісити тісто якнайкраще, щоб воно було густим. Дати піднятися вдруге.
Паски розкласти по формах, посипати дрібно нарізаним мигдалем, крупно нарізаним цукром, сухарями та молотою корицею. Коли паски піднімуться, змазати їх яйцем і поставити до гарячої духовки.
Неважкою у приготуванні та смачною називають паску "Боярин". Для її приготування знадобиться: 50 г дріжджів, 3 склянки вершків, 600 грамів борошна, 1/4 чайної ложки  тертого мускатного горіха, 50 грамів різаного мигдалю, 100 грамів кураги та 100 грамів ізюму.
Потрібно розвести дріжджі у склянці вершків і поставити тісто на пів години підходити. Після цього, додати борошно, 2 склянки вершків, товчені мускатні горіхи, різаний мигдаль, різану курагу і та 100 грамів ізюму.
Тісто гарно замішати і залишити підніматися на півтори години. Паску викласти у змазану салом високу форму, наповнивши її до половини, а коли тісто знову підніметься до 3/4 висоти форми - поставити її в духовку.
Не дивлячись на те, що ми пропонуємо добірку "легких" пасок, не варто забувати проТрадиційну Паску. Вона може зберігатися протягом 40 днів - аж до Воскресіння. Проте аби спекти паску за класичним рецептом, знадобиться терпіння - на її дозрівання та випікання доведеться витратити 6 годин.
Інгредієнти: 900 грамів борошна, 50 грамів "живих" дріжджів, 300 мл молока, 10 жовтків, 250 грамів цукру, 100 грамів вершкового масла, 100 грамів ізюму, 25 грамів коньяку чи горілки.
100 грамів борошна заварити у половині склянки киплячого молока і швидко розмішати дерев'яною ложкою, для того, аби вийшла цупка еластична маса. Ще пів склянки уже теплого молока підуть на те, аби розвести дріжджі, котрі потім слід додати до завареного борошна. Отриману суміш накрити рушником і залишити на годину у теплому місці.
9 жовтків розтерти до білого кольору із цукром та краплиною солі. Половину цієї суміші вилити до дріжджової суміші, додати 250 грамів борошна, знову вимішати та залишити на годину. За годину, ту половину заливки, що залишилась додати в тісто, досипати 500 грамів борошна і місити до тих пір, доки воно не буде відставати від рук.
Коли тісто буде готове, у нього слід потроху вливати розтоплене вершкове масло, старанно вимішуючи його після кожної порції масла. В кінці додати горілку чи коньяк і знову дати підійти.
Після того, як тісто "відпочило", додати обвалений у борошні ізюм та перемішати. Тісто покласти в застелені промасленим папером високі форми. Воно має заповнювати форми до половини.
Зачекати доки тісто підніметься і заповнить 2/3 форми, змазати верх сумішшю із яєчного жовтка і чайної ложки води.
Випікати треба у гарно розігрітій духовці приблизно 45 хвилин на невеликому вогні (170-175 градусів).
Для приготування Львівської паски знадобиться 750 грамів борошна, 1,5 склянки молока , 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 грамів вершкового масла, 150 грамів цукру, 0,5 л солі, ваніль, 50 г цукатів, 3 мигдальних горіха.
Дріжджі розвести у теплому молоці із 1 столовою ложкою цукру. Якщо опара почне бродити, влити її у ємність з борошном, посолити, додати розтерті із цукром жовтки, ванілін та замісити тісто. В кінці вимішування додати розтоплений жир і замішувати поки тісто не вбере у себе все масло.
Після цього додати ізюм, порізані цукати і тертий мигдаль, перемішати і поставити у тепле місце. Коли тісто підійде, наповнити змазані жиром форми на одну третину висоти. Обмазати яйцем та випікати у гарячій духовці (190-200 градусів) протягом години.
Випечені паски на наступний день наколоти у деяких місцях дерев'яною паличкою і побризкати сиропом. Для приготування сиропу: 200 грамів цукру залити 1,5 склянки води і соком із половини лимону. На вогні розтопити цукор, додати пару крапель ромової есенції та цедру. Гарно перемішати.
Після того, як паски "наберуться" сиропу, їх можна змазати помадкою. Для приготування помадки потрібно: 200 грамів цукру, 6 столових ложок води, 1 чайна ложка вершкового масла, половину чайної ложки оцту, ромова есенція, сік половини лимону. Цукор залити гарячою водою, додати оцет і варити до загустіння, після чого зняти з вогню і розтерти, додавши вершкове масло. Коли маса почне набувати білого кольору, додати лимонний сік і додати ромову есенцію.
Цікавим різноманіттям великоднього столу стане Пасхальний баранчик.
Інгредієнти: 1,3 кг борошна, 750 грамів вершкового масла або маргарину, 400 грамів цукру, 2 яйця, 5-6 грамів соди, 2 г солі, 1 пакетик ваніліну.
М'яке масло з'єднати із цукром та розтерти так, аби цукор повністю розтанув. Додати яйця, сіль, ванілін, соду, борошно і замісити пісочне тісто. На злегка підігріту пательню треба покласти фольгу або промаслений папір. Якщо немає спеціальної форми у вигляді баранчика, треба покласти тісто у кондитерський мішок, та надати йому обрис баранчика.
Поставити у теплу духовку та випікати до готовності (45 хвилин).
І останнє - все слід робити із бажанням, хорошим настроєм та світлими думками. Тоді і тісто підніметься, і випечеться все рівномірно та правильно.
Світлого Вам Великодня!

Спогади про війну

 
Сьогодні наша молодь дізнається про Другу світову та Велику Вітчизняну війни з двох різних джерел. Щось їм розповідають у родинах ті, хто пережив ці страшні часи: бабусі та дідусі, батьки, які самі війну не бачили, але знають про неї від своїх старших родичів. Це, так би мовити, неофіційна версія війни. Офіційна – представлена у підручниках, монографіях, статтях, документальних фільмах, тощо.Людська пам'ять про події Другої світової війни є невичерпним джерелом великої драматичної сили та виразності, вона по-іншому висвітлює більшість звичних понять та норм, висуваючи на перший план найвищу цінність – людське життя.Спогади звичайних людей – це не класичні мемуари. В таких споминах йдеться про непрості долі простих людей. Їм не потрібно дотримуватись ідеологічних забобонів, для них не буває правильних і неправильних тем. Коли люди згадують своє власне життя та особисті переживання, для них це і є правдива, справжня історія.Початок війни закарбувався в дитячій пам’яті в образі повідомлень по радіо, тривоги дорослих, нерозумінні, як таке могло статися, підступного ворога. Одним з найбільших потрясінь для дітей було розлучення зі своїми батьками та родичами, яке вони намагались перебороти міркуваннями про святий борг захищати свою Батьківщину.Велике враження справила на дітей окупація, яка асоціювалася в них з несвободою, пригніченням: «дихати було важко», «люди ходили, наче скуті». Саме під час окупації, як це не парадоксально, у свідомості населення загострилось відчуття людської свободи, гідності, які цілеспрямовано пригнічувались окупантами.Героїзм і відвага, масовий патріотизм на війні були на той час нормою радянського солдата, який, не шкодуючи крові, свого життя, вступав у смертельний двобій з ненависним ворогом, захищаючи рідну землю.
2 серпня 1941 року фашисти увірвалися в Новоукраїнку. Майже три роки окупанти грабували й руйнували промислові підприємства і колективні господарства, вивозили хліб, худобу, цінне устаткування, машини, навіть землю. Варвари стратили в районі понад 9 тис. xоловік, а 1680 – відправили на каторжні роботи до Німеччини. У Гусарському урочищі фашисти влаштували масові розстріли громадян єврейської національності. Були розстріляні понад 20 тисяч радянських військо полонених у таборі на станції Адабаш. Жорстокий окупаційний режим не злякав і не скорив їх волі до боротьби, а лише поширив народний гнів. Населення саботувало заходи окупаційних властей, допомагало військовополоненим, викривало зрадників.
На початку 1942 року патріоти с. Рівного створили осередок, до якого входило близько 20 чоловік.Підпільники мали радіоприймач, розповсюджували листівки, влаштовували втечі з таборів полонених червоноармійців. Та від рук гітлерівців згодом загинули майже всі месники і їх керівник М.С. Артеменко.
У селі Глодоси фашисти перетворили середню школу на катівню, у її застінках загинуло понад 30 патріотів. Десять родин глодосян було вивезено до Хмельового і там, на території садиби МТС, живими кинуто в криницю.У селі Козакова Балка у 1943 році фашисти розстріляли комуністів. Були жертви і в інших селах району.
 

Квіти сонця


Село Іванівка мальовниче село. У ньому живуть дуже гарні люди. До  території сільської ради відносяться 7 населених пунктів. Є багато фермерських господарств як великих так і малих.Господарства спеціалізуються на вирощуванні зернових культур і в особливості соняшнику
 
Легенди про соняшник          

Соняшник - одне із самих сонячних рослин на землі. Соняшники висвітлюють нас своїм світлом і теплом.
Легенда про соняшник
У ті дні, коли магія мала силу, а світ був молодий, природа була мінливою. Древнє чаклунство було надмірним для людської душі, і люди тільки спостерігали, як усе навкруги міняється під дією чаклунських чар.
Соняшник, згідно з грецькими легендами, не завжди ріс на землі і з'явився завдяки водяній німфі на ім'я Клітія. Одного разу Клітію викинуло хвилею з прохолодних глибин моря на піщаний берег. Русалка, здивована яскравим світлом, немов зачарована спостерігала за золотою кулею, яка переміщалася по небу. Через деякий час зовнішність німфи стала мінятися. Клития виявилася прикованою до місця, коли її русалочий хвіст пішов в глиб піску. Срібне волосся згорталося в пелюстки навколо обличчя, з рук виростало зелене листя.
Через дев'ять днів свого перебування на землі, Клітія повністю перетворилася на квітку сонця. Відтоді і донині, соняшник завжди наслідує рух золотого сонячного диска, обертаючись в його сторону.